Podziel się:
Strudel z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
200 ml wody
1 jajko
sól
Nadzienie;
750 g jabłek
3 łyżki bułki tartej
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i pomału wlewać ciepłą wodę roztrzepaną z jajkiem i solą. Mieszać nożem lub widelcem do połączenia składników, a następnie zagnieść ciasto aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą niż "zwykłe" ciasto pierogowe. Gotowe ciasto przykryć i zostawić na 2 godziny by odpoczęło .
Po upływie tego czasu wałkować, a następnie rozciągać na stole przykrytym tkaniną (ja używam prześcieradła) i posypanym mąką. Ciasto powinno być bardzo cienkie i równomiernie naciągnięte. Posmarować stopionym masłem (80 g) i posypać tartą bułką.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i plasterki. Wymieszać z cukrem, skórką i cynamonem. Rozłożyć równomiernie na cieście i zwinąć je w rulon, pomagając sobie tkaniną, na której leżało.
Strudel ostrożnie przenieść na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Posmarować masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20-30 minut. Podawać na ciepło (np. z lodami) lub na zimno.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: trudne | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Klaudia