Podziel się:
Suszone pomidory w oliwie
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa ·
Składniki
pomidorki o mięsistym miąższu
listki bazylii
oliwa
sól
Wykonanie
Pomidorki przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć w foremce powierzchnią przekrojoną do góry i suszyć w piekarniku w temperaturze 60*C około 8 godzin. Można do tego celu wykorzystać suszarkę do grzybów lub promienie słońca. Ususzone pomidorki posolić i układać w słoiczku przekładając je bazylią / zamiast bazylii mogą być plasterki czosnku albo tymianek, pieprz, chili/. Zalać pomidorki gorąca oliwą, zamknąć słoiki i odwrócić do góry dnem.
Pomidorki podawać do wędlin potraw z grila, sałatek, serów, makaronów. Są bardzo aromatyczne i smaczne.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak |
Przepis dodany przez: jesienna60
Komentarze
Cristine3105 | 17:10:28, 28-04-2011 Fajnie,że ktoś mi uświadomił jak w naszym klimacie zrobić suszone pomidory,które kupowane w sklepach są dość drogie.A jesienią gdy pomidorów mamy w bród można je zrobić na zimę.A więc emeryci do przetworów! Zobacz też
|