Podziel się:
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Doskonały na Wigilię.
Składniki
3kg buraków
główka czosnku
1 opakowanie włoszczyzny
3 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
kromka razowego chleba na zakwasie
Wykonanie
Buraki myjemy i kroimy ze skórką w plastry. Główki czosnku rozdzielamy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki barszczu /buraki, czosnek, włoszczyzna, pieprz/ zalewamy letnią, osoloną wodą w szklanym lub glinianym słoju. Dodajemy kromkę chleba, otwór przysłaniamy gazą. Po 10 dniach barszczyk przecedzamy i zlewamy do butelek.
Przed podaniem barszczyk tylko podgrzewamy do odpowiedniej temperatury. Nie powinno się barszczu gotować, aby nie stracił witamin!
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Źródło: CYKORIA
Autor: CYKORIA
Przepis dodany przez: PR CLUB