Podziel się:
Świąteczny sernik
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ma wszystko co kojarzy się ze świętami. Bogactwo bakalii, cytrusowy aromat, upajający zapach czekolady i ten wygląd. W oryginalnym przepisie były po prostu czekoladowe ozdoby, ja używam cienkich korzennych ciasteczek, pociągniętych cieniutko lukrem (rozwodniony co został z pierniczków) i posypanych grubo cukrem pudrem. Pycha. Skłądniki na formę 26 cm. Do kuwertury można dodać nieco rozpuszczalnej przyprawy do piernika.
Składniki
1,2 kg sera białego (trzykrotnie zmielonego);
6-7 dużych jajek;
1 budyń waniliowy bez cukru
sok 1/2 cytryny + 2 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z 1 cytryny
200 g masła
250 g drobnego cukru
100 g rodzynek;
100 g skórki pomarańczowej;
Polewa
150 g ciemnej kuwertury
50 ml śmietanki
12 czekoladowych lub korzennych ciasteczek w kształcie gwiazdek, albo ozdoby z czekolady
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać miękkie masło, ser, sok, budyń i na końcu bakalie. Wymieszać razem wszystkie składniki ale nie ucierać zbyt długo. Dodać do masy serowej ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Sernik piec w temperaturze 180 C około 70-80 minut (można na spód postawić naczynie z wodą).
Śmietankę mocno rozgrzać i rozpuścić w niej kuwerturę. Polewą polać zimny sernik, ozdobić.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jo-asienka