Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Szarlotka

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Szarlotka

Dieta: · po prostu smaczne ·

© mch67 - Fotolia.com


Składniki
2 - 2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 margaryna
1 serek homo (mały)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1kg jabłek - średnich, w miarę równej wielkości - gatunek jabłek obojętny


Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany



Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.
Blachę wysmarować, położyć jedną część ciasta - posypać ją tartą bułką, ułożyć połówki obranych jabłek (bez gniazd nasiennych) - brzuszkami do góry.
Jabłka przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
Delikatnie ręką zaznaczyć wgłębienia między jabłkami (po upieczeniu wyjdą ładne wzniesienia).
Piec około 1 godziny.

Składniki na lukier dobrze wymieszać - polać gorące ciasto.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 20

Autor: własne zbiory przepisów



Przepis dodany przez: koziorożec




Komentarze

elizka     |     17:48:30, 22-10-2010
To znakomity przepis.Szarlotka wspaniała.Nie ma w niej jajek,a ciasto jest smaczne i dobrze się kroi.Polecam.


Barakuda     |     19:46:25, 18-06-2011
Zapisałam, spróbuję upichcić, ciekawe jak będzie smakować, bo takiej szarlotki nie znałam.


Moloko66     |     08:31:24, 04-09-2011
Do jabłek warto dodać odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego anyżu gwiazdkowego. Inny wariant to świeży, drobno posiekany tymianek i starta skórka cytryny - niebo w gębie.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy