Podziel się:
Szarlotka
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 - 2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 margaryna
1 serek homo (mały)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek - średnich, w miarę równej wielkości - gatunek jabłek obojętny
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.
Blachę wysmarować, położyć jedną część ciasta - posypać ją tartą bułką, ułożyć połówki obranych jabłek (bez gniazd nasiennych) - brzuszkami do góry.
Jabłka przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
Delikatnie ręką zaznaczyć wgłębienia między jabłkami (po upieczeniu wyjdą ładne wzniesienia).
Piec około 1 godziny.
Składniki na lukier dobrze wymieszać - polać gorące ciasto.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 20 |
Autor: własne zbiory przepisów
Przepis dodany przez: koziorożec
Komentarze
elizka | 17:48:30, 22-10-2010 To znakomity przepis.Szarlotka wspaniała.Nie ma w niej jajek,a ciasto jest smaczne i dobrze się kroi.Polecam. Barakuda | 19:46:25, 18-06-2011 Zapisałam, spróbuję upichcić, ciekawe jak będzie smakować, bo takiej szarlotki nie znałam. Moloko66 | 08:31:24, 04-09-2011 Do jabłek warto dodać odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego anyżu gwiazdkowego. Inny wariant to świeży, drobno posiekany tymianek i starta skórka cytryny - niebo w gębie. Zobacz też |