Podziel się:
Szarlotka łatwa i smaczna
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
700 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
5 łyżek śmietany
2 żółtka
cukier waniliowy
1,5 kostki zimnego masła (300 g)
1 łyżka soku z cytryny
jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
kandyzowana skórka cytrynowa
100 g cukru
bułka tarta
garść rodzynek
lukier:
2 łyżki śmietanki
pół szklanki cukru-pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Mąkę przesiekać z masłem, dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować i wylepić blachę 1/3 ciasta, wstawić do lodówki a najlepiej do zamrażalnika. Pozostałe ciasto pociąć na paseczki.
Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, rodzynkami i skórką (jeśli jabłka są słodkie nie dawać cukru), dodać bułkę tartą (1-3 łyżki jeśli jabłka sa bardzo soczyste). Ułożyć na cieście równą warstwą. Z pasków ciasta zrobić ozdobną kratkę na wierzchu szarlotki.
Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze ok 180 stopni, aż brzegi ciasta się zezłoca. Po wystygnięciu polać lukrem utartym z podanych składników lub posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia