Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Szarlotka (prawie) na zimno

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Szarlotka (prawie) na zimno

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, nie dajemy wtedy ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
łyżka stołowa oct

Nadzienie:
2,5 kg kwaskowatych jabłek
3 łyżki masła
2 galaretki owocowe (dowolne w smaku) lub żelatyna (3-4 łyżki, wówczas do jabłek trzeba dodać trochę cukru)
sok z cytryny, cynamon do smaku

Cukier puder do posypania


Wykonanie
Biszkopt:
Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować na bezę.
Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ubitej piany.
Do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy lub innej formy z odpinanym brzegiem.
Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze).

Jabłka pokroić na ósemki lub w kostkę i rozprażyć z masłem, aż się rozpadną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, dodać do jabłek i doprawić wszystko do smaku.

Ostudzony biszkopt przekroić ostrożnie na pół i nałożyć ciepłą masę. Przykryć drugą połową, schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy