Podziel się:
Szarlotka sypana
Dieta: · po prostu smaczne ·
Prosta, szybka i smaczna. Idealne ciasto na każdą porę roku (można użyć jabłek świeżych lub prażonych).
Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
170 g bardzo zimnego masła
0,5 - 1 szklanka cukru , w zależności od kwaskowatości jabłek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (lub duży słoik prażonych)
cynamon, ew. rodzynki
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z cynamonem. Sypkie składniki wymieszać i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i wysmarowanej masłem (boki). Wyłożyć na nią jabłka, wyrównać . Posypać resztą suchych składników, na wierzch rozłożyć wiórki zimnego masła.
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia
Komentarze
wiosna52 | 18:42:29, 07-08-2012 Super przepis!!! Szybki, łatwy i bardzo smaczny! Próbowałam !!!! Polecam. Zobacz też |