Podziel się:
Szybki piernik bez dojrzewania
Dieta: · po prostu smaczne ·
Dla zapominalskich - nie musi leżakować ani przed ani po pieczeniu, można więc upiec go nawet w Wigilię :) A smakuje bogato i świątecznie.
Składniki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
100 g masła
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu (z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie ale z przewagą orzechów
Wykonanie
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem a potem
ostudzić. Do chłodnej masy dodać po kolei: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Każdy następny składnik dodać po dokładnym wmieszaniu
poprzedniego. Na koniec ubić pianę z białek i również dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wsypać bakalie wymieszać, przełożyć do foremek (dwie keksówki lub forma prostokątna). Piec około godziny w temperaturze 170 stopni.
Można przełożyć marcepanem, powidłami lub marmoladą.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Źródło: Galeria Potraw w Gazeta.pl
Przepis dodany przez: karima