Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Szybki piernik bez dojrzewania

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Szybki piernik bez dojrzewania

Dieta: · po prostu smaczne ·

Dla zapominalskich - nie musi leżakować ani przed ani po pieczeniu, można więc upiec go nawet w Wigilię :) A smakuje bogato i świątecznie.

© Melastmohican - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
100 g masła
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu (z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie ale z przewagą orzechów


Wykonanie
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem a potem
ostudzić. Do chłodnej masy dodać po kolei: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Każdy następny składnik dodać po dokładnym wmieszaniu
poprzedniego. Na koniec ubić pianę z białek i również dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wsypać bakalie wymieszać, przełożyć do foremek (dwie keksówki lub forma prostokątna). Piec około godziny w temperaturze 170 stopni.

Można przełożyć marcepanem, powidłami lub marmoladą.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12

Źródło: Galeria Potraw w Gazeta.pl



Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy