Strona główna Dieta lekkostrawna ciasta i ciastka Szybki placek z owocami - bez glutenu

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Szybki placek z owocami - bez glutenu

Dieta: · lekkostrawna · bezglutenowa ·

Pyszny bezglutenowy placek z owocami, którego przygotowanie trwa tylko kwadrans.

© dream79 - Fotolia.com


Składniki
Przepis na bezglutenowy placek z owocami ( przygotowanie 15 minut):
10 dg mąki ryżowej
10 dkg mąki ziemniaczanej
5 dkg mąki kukurydzianej
5 dkg mąki gryczanej
6 jajek
20 dkg cukru
200 ml oleju
wanilia lub olejek waniliowy
rodzynki
jabłka i/lub inne owoce.



Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na biało, dodawać po łyżce zmieszanej maki i oleju. Ciasto powinno być elastyczne, gęstości śmietany. Dodać wanilię i rodzynki. Wylać na blachę ( ja używam blaszkę 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) i gęsto powciskać ósemki z obranego jabłka i/lub inne owoce, np. po wierzchu posypuję zmrożoną czarną porzeczką.
Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni - grzanie od dołu lub góra-dół z nawiewem.
Smacznego!


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 55 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 12

Źródło: własne
Autor: awapastel



Przepis dodany przez: awapastel




Komentarze

Katarzyna333     |     15:21:44, 15-05-2017
WYgląda fajnie, spróbuję niedługo coś czuje że jestem uczulona na gluten bo mnie po białym pieczywie boli brzuch

Zobacz też

Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dieta bezglutenowa - najnowsze przepisy
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Biszkopt bezglutenowy
Piernik lany
Ryba po grecku
Sałatka z zielonych pomidorów
Polecamy Oferty pracy