Podziel się:
Szybki placek z owocami - bez glutenu
Dieta: · lekkostrawna · bezglutenowa ·
Pyszny bezglutenowy placek z owocami, którego przygotowanie trwa tylko kwadrans.
Składniki
Przepis na bezglutenowy placek z owocami ( przygotowanie 15 minut):
10 dg mąki ryżowej
10 dkg mąki ziemniaczanej
5 dkg mąki kukurydzianej
5 dkg mąki gryczanej
6 jajek
20 dkg cukru
200 ml oleju
wanilia lub olejek waniliowy
rodzynki
jabłka i/lub inne owoce.
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na biało, dodawać po łyżce zmieszanej maki i oleju. Ciasto powinno być elastyczne, gęstości śmietany. Dodać wanilię i rodzynki. Wylać na blachę ( ja używam blaszkę 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) i gęsto powciskać ósemki z obranego jabłka i/lub inne owoce, np. po wierzchu posypuję zmrożoną czarną porzeczką.
Piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni - grzanie od dołu lub góra-dół z nawiewem.
Smacznego!
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 55 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 12 |
Źródło: własne
Autor: awapastel
Przepis dodany przez: awapastel
Komentarze
Katarzyna333 | 15:21:44, 15-05-2017 WYgląda fajnie, spróbuję niedługo coś czuje że jestem uczulona na gluten bo mnie po białym pieczywie boli brzuch Zobacz też
|