Podziel się:
Szynka pieczona peklowana
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Doskonała na wielkanocny stół. Można jeść na zimno z chrzanem lub na ciepło. Polecam.
Składniki
1 szynka, ok 2 kg (kulka lub inna część)
6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczka ziarenek kolendry
2,5 litra wody
6 łyżek soli peklowej
oprócz tego 1 szklanka bulionu
przyprawy do posypania (majeranek, papryka etc.) - niekoniecznie
Wykonanie
Szynkę umyć, uformować, można obwiązać.
Przygotować zalewę: zagotować wodę z przyprawami, ostudzić lekko dodać sól peklową, całkowicie ostudzić i zalać szynkę w ceramicznym lub metalowym naczyniu. Szynka powinna być całkowicie przykryta, można też obciążyć ją np pojemnikiem z wodą. Odstawić na 4-7 dni do lodówki, codziennie obracając.
Następnie wyjąć, osuszyć, ew natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa lub szczelnie zamykanej brytfanki, wlać bulion. Piec 1 h na kilogram mięsa, w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 (bez maryynowania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia