Podziel się:
Tajska zupa dyniowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 posiekany ząbek czosnku
2 cebulki posiekane
2 posiekane papryczki chilli
1 łyżeczka trawy cytrynowej (ze słoika)
1 łyżeczka oleju ryżowego
1 łyżeczka masła
600 ml bulionu z kurczaka
500 g pokrojonej w kostkę dyni
skórka z połowy limonki
100 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra do przybrania
Wykonanie
na oleju i maśle poddusić czosnek, cebulę i papryczki chili. Zalać bulionem, dodać dynię, mleczko kokosowe i skórkę z limonki, gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie. Zmiksować zupę, doprawić i jeśli trzeba zredukować do żądanej gęstości. Przed podaniem posypać kolendrą.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia