Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Tarta dyniowa na kruchym cieście

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Tarta dyniowa na kruchym cieście

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Elenathewise - Fotolia.com


Składniki
spód:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
120 g zimnego masła
1 żółtko

masa:
500 g dyni z puszki lub ugotowanej
1 (z tych większych) puszka skondensowanego mleka słodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 soli


Wykonanie
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść szybko kruche ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i wykleić ciastem spód oraz brzegi formy do tarty (26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (ja to robię przy pomocy fasoli). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec 10 minut.

Składniki na masę zmiksować razem na gładko, wylać na podpieczony spód i piec najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie kolejne 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest upieczone gdy nóż włożony w środek jest czysty.

Po upieczeniu tartę schłodzić i wstawić do lodówki. Podawać przybraną bitą śmietaną.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy