Podziel się:
Tarta dyniowa na kruchym cieście
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
spód:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
120 g zimnego masła
1 żółtko
masa:
500 g dyni z puszki lub ugotowanej
1 (z tych większych) puszka skondensowanego mleka słodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 soli
Wykonanie
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść szybko kruche ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i wykleić ciastem spód oraz brzegi formy do tarty (26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (ja to robię przy pomocy fasoli). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec 10 minut.
Składniki na masę zmiksować razem na gładko, wylać na podpieczony spód i piec najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie kolejne 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest upieczone gdy nóż włożony w środek jest czysty.
Po upieczeniu tartę schłodzić i wstawić do lodówki. Podawać przybraną bitą śmietaną.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: yasqlka