Podziel się:
Tarta z cukinią
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
* mąka, najlepiej krupczatka 30 dag
* masło - schłodzone 3 łyżki
* woda 1-2 łyżki
* sól 1 łyżeczka
* młode cukinie 2-3 szt.
* jajka 4 szt.
* śmietana 3/4 szkl.
* żółty ser utarty 1-2 łyżki
* czosnek 2 ząbki
* rozmaryn 1 łyżeczka
* tymianek 1 łyżeczka
* zielona pietruszka 2 łyżki
* sól do smaku
Wykonanie
Zimne masło siekamy z mąką i solą, szybciutko ucieramy końcami palców, dodajemy tyle wody, żeby się skleiło. Jeśli mamy czas, to umieszczamy ciasto owinięte w folię w lodówce, jeśli trzeba szybko, to wyklejamy ciastem formę podnosząc brzegi i do zamrażalnika na kwadrans. Teraz dziurkujemy ciasto widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Cukinie kroimy ze skórką, szybko podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy przyprawy, wykładamy na podpieczony spód. Jajka ubijamy ze śmietaną, solą i pieprzem, wylewamy na cukinię, posypujemy serem, pieczemy do zrumienienia.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: taneska