Podziel się:
Tarta ze szpinakiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pyszna i aromatyczna!
Składniki
Składniki na 1 tartę:
• 1,5 szklanki maki
• 1/3szklanki zimnej wody
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• ½ kostki masła
Składniki na masę:
• ½ opakowania mrożonego szpinaku lub 1 duży pęczek świeżego szpinaku
• 3 kostki serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka mielonego pieprzu
• 2 jajka
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki (niekoniecznie)
Wykonanie
Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do malaksera i mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być w miarę miękkie i nie lepiące się do palców – jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gotową masę wkładamy na ½ h do lodówki a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy 15-17minut w 200 stopniach.
Przystępujemy do przygotowania masy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy serki topione i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Odkładamy na bok. Kiedy masa trochę ostygnie, wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz a następnie wykładamy na upieczony blat tarty. Zapiekamy ok.10-15 minut w temp. 160 stopni. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.sertop.pl
Rodzaj potrawy tarta ze szpinakiem | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 8 |
Źródło: SERTOP Sp. zo.o.
Autor: SERTOP Sp. zo.o.
Przepis dodany przez: PR CLUB