Podziel się:
Tiramisu ala Dukan
Dieta: · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa · niskokaloryczna ·
Tiramisu kojarzy się zazwyczaj z niezwykle smacznym, ale też bardzo kalorycznym deserem. Tym razem wersja równie pyszna, którą można jeść bez wyrzutów sumienia - niskokaloryczna, niskotłuszczowa, niskowęglowodanowa, zawierająca dużo białka i wapnia.
Składniki
Biszkopt:
4 jaja
3-4 łyżki (płaskie) skrobi
słodzik w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa serowa:
ser twarożkowy np. President lub dr. Oetker- około 600 g
jogurt naturalny- 150-200 g
pół szklanki wrzątku
2,5 łyżeczki żelatyny
15-20 tabletek słodzika lub slodzik w płynie
Wykonanie
Żółtka ucieramy mikserem ze słodzikiem i aromatem. Dodajemy skrobię i proszek do pieczenia - miksujemy ok. 2-3 minut. Następnie ubijamy białka i mieszamy delikatnie łyżką dodając je do utartej masy.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy poza blachą.
Do nasączenia biszkopta parzymy mocną kawę. Jak przestygnie dodajemy aromat tiramisu lub rumowy - ok. 5 kropli. Kawę wstawiamy do lodówki i robimy masę serową.
W wodzie rozpuszczamy słodzik i żelatynę. Czekamy aż lekko przestygnie i miksujem z serem i jogurtem dodając powoli do tej masy.
Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski i na mniejsze kawałki (ma on zastąpić ogólnie używane podłużne biszkopty). Każdy kawałek wkładamy do kawy z aromatem i układamy na dnie naczynia.
Kiedy dno naczynia jest pokryte biszkoptem, wylewamy część masy serowej. Układamy kolejną warstwę nasączonego biszkopta i znów masę serową.
Na wierzchu posypujemy lekko kakao i wstawiamy na noc lub kilka godzin do lodówki.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 (nie licząc chłodzenia - 4-5 godzin) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Tomasso