Podziel się:
Tort biszkoptowy z truskawkami i bitą śmietaną
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
paczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 paczka budyniu waniliowego
3/4 szklanki mąki
krem
500 ml śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
truskawki do przełożenia i przybrania (ok 600 g)
Wykonanie
Żółtka ubić na puszystą masę dodając 2 łyżki gorącej wody. Dosypać stopniowo 2/3 cukru, zmieszanego z cukrem waniliowym, ubijając aż masa będzie miała konsystencje gęstego kremu. Białka ubić na sztywno z solą i dodatkiem dwóch łyżek lodowatej wody.
Mąkę, budyń i proszek wymieszać i dodać do żółtkowego kremu wraz z 1/3 piany. Delikatnie wymieszać i dodać resztę piany. Połączyć wszystko i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 26 cm. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, do "suchego patyczka".
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody a następnie podgrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę a następnie cukier puder.
Ostudzone a kratce ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Spód toru ułożyć na płaskiej tacy i najlepiej zamknąć go przy pomocy obręczy do ciast. Rozprowadzić na nim warstwę kremu i ułożyć pokrojone na plastry truskawki. Przykryć drugą warstwą - jeśli mają być trzy, powtórzyć operację. Złożony tort posmarować ze wszystkich stron kremem, odkładając trochę do dekoracji. Wyrównać warstwę śmietany i udekorować truskawkami oraz resztą kremu. Wstawić do lodówki.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Ewunia