Podziel się:
Tosty z jabłkami
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Składniki
400 g obranych i pokrojonych jabłek
¾ szklanki syropu klonowego
2 szkalnki odtłuszczonego mleka
3/8 szklanki cukru
¾ łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
12 kromek chleba
Wykonanie
1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka.Pozostaw na ogniu ok 3 minut
2. Dodaj syrop klonowy
3. Wymieszaj jajko, mleko, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i ekstrakt waniliowy
4. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło
5. Zamocz chleb w przygotowanej wcześniej mieszance
6. Smaż kilka minut, aż do zarumienienia
7. Podawaj z przygotowanymi wcześniej jabłkami
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 434 kcal Białko: 11 g |
Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 79 g |
Zawartość sodu: 401 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta