Podziel się:
Tradycyjny pudding bożonarodzeniowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Tradycja brytyjska w pełnej krasie - owoce, orzechy, korzenne przyprawy i alkohol tworzą razem nieco pracochłonne i czasochłonne ale bardzo efektowne działo sztuki kulinarnej.
Składniki
1/2 kostki masła
2 jajka
50 g mąki razowej
120 g niezbyt słodkiego ciasta drożdżowego (najlepiej z dodatkiem mąki razowej) lub razowych tostów - pokruszone.
120 g cukru brązowego
2 łyżki melasy
90 ml brandy
Sok i skórka z cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
250 g rodzynek (mieszanka sułtanek i koryntek)
100 g mieszanych orzechów (laskowe, włoskie) i migdałów, posiekanych i uprażonych
1 łyżka kandyzowanego imbiru
1 jabłko
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki goździków
1 łyżka przyprawy do piernika
Wykonanie
Masło wraz z melasą rozpuścić na małym ogniu, wystudzić, dodać jajka, brandy, sok z cytryny i skórki.
Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z masą. Przełożyć do formy do puddingu (idealna byłaby kulista) i gotować w zamkniętej formie przez 6 godzin na parze (można też piec w "zwykłej formie wysmarowanej masłem, przykrytej folią, w kąpieli wodnej, w temperaturze ok 120 stopni, również ok 6 godzin). Gotowy pudding ostudzić przez ok 10-20 minut a następnie wyjąć z formy. Można przechowywać do 2 miesięcy owinięty folią a zasada brzmi: im starszy tym lepszy. Można podać na zimno lub podgrzewany na parze.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia