Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Tradycyjny schab pieczony

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Tradycyjny schab pieczony

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Olga Lyubkin - Fotolia.com


Składniki
1, 5 kg schabu bez kości
5 ząbków czosnku
majeranek, tymianek, kolendra, sól, pieprz do natarcia mięsa
3 łyżki oleju _ olej do obsmażenia
250 ml bulionu cielęcego lub wołowego


Wykonanie
Mięso umyć, wytrzeć, osuszyć, jeśli na wierzchu ma tłuszcz, naciąć go w kratkę. Zrobić kieszonki ostrym nożem, powciskać w nie czosnek pokrojony w słupki. Natrzeć schab wymieszanymi przyprawami, zawinąć w folię i włożyć na 12 - 24 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia i piec pod przykryciem 2 godziny, w temperaturze 200 stopni, podlewając bulionem, a potem wytworzonym sosem. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Całość nacieramy solą, pieprzem i papryką. Pozostały czosnek drobniutko siekamy, mieszamy z olejem i ziołami, marynatą nacieramy mięso, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na dużej patelni, lub w brytfannie rozgrzewamy smalec, i rumienimy mięso ze wszystkich stron, dzięki czemu schab zachowa wilgoć.
Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, lub brytfannie pod przykryciem 2 godziny w 200st.C polewając co jakiś czas bulionem.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc marynowania i pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy