Podziel się:
Tradycyjny schab pieczony
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1, 5 kg schabu bez kości
5 ząbków czosnku
majeranek, tymianek, kolendra, sól, pieprz do natarcia mięsa
3 łyżki oleju _ olej do obsmażenia
250 ml bulionu cielęcego lub wołowego
Wykonanie
Mięso umyć, wytrzeć, osuszyć, jeśli na wierzchu ma tłuszcz, naciąć go w kratkę. Zrobić kieszonki ostrym nożem, powciskać w nie czosnek pokrojony w słupki. Natrzeć schab wymieszanymi przyprawami, zawinąć w folię i włożyć na 12 - 24 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia i piec pod przykryciem 2 godziny, w temperaturze 200 stopni, podlewając bulionem, a potem wytworzonym sosem. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Całość nacieramy solą, pieprzem i papryką. Pozostały czosnek drobniutko siekamy, mieszamy z olejem i ziołami, marynatą nacieramy mięso, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na dużej patelni, lub w brytfannie rozgrzewamy smalec, i rumienimy mięso ze wszystkich stron, dzięki czemu schab zachowa wilgoć.
Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, lub brytfannie pod przykryciem 2 godziny w 200st.C polewając co jakiś czas bulionem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc marynowania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia