Podziel się:
Trufle mocno czekoladowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
250 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki
50 g masła
2 łyżki alkoholu (ja daję brandy)
30 g cukru pudru
Kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie do obtoczenia
Wykonanie
Śmietanę z cukrem i masłem mocno podgrzać, zestawić z ognia i zalać połamaną czekoladę. Wymieszać aż utworzy się jednolita masa, dodać alkohol. Schłodzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Ze stężałej masy formować kulki, obtaczać i ponownie odstawić do schłodzenia.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: yasqlka