Podziel się:
Truskawkowe lody sorbetowe
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Owoce, sok i lód. Nic więcej nie trzeba by w lecie ochłodzić się po upalnym dniu, a zimą przypomnieć sobie słoneczny smak lata. Proste i smaczne.
Składniki
Opakowanie mrożonych truskawek (450-500 g)
Dwie łyżeczki słodziku w proszku lub fruktozy
50 ml niesłodzonego soku pomarańczowego
Listki melisy lub mięty
Wykonanie
Truskawki lekko rozmrozić i rozdrobnić w malakserze.
Dodać słodzik i sok pomarańczowy i wszystko utrzeć na gładką masę.
Podawać w szklanych pucharkach ozdobione listkami melisy lub mięty.
W podobny sposób można przygotować lody z malin (drobnopestkowych) lub owoców leśnych.
Lody można przechowywać w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na kilkanaście minut.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka