Podziel się:
Truskawkowe tiramisu z toffi
Dieta: · lekkostrawna ·
Składniki
0,5 kg serka mascarpone
100g cukru pudru
1 opakowanie mrożonych truskawek
4 żółtka
2 białka
1 opakowanie biszkoptów
2 łyżki mocnej kawy (espresso)
1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
Wykonanie
Mleko z puszki wrzucić do wody i gotuj 2 godziny. Po ugotowaniu przestudzić, otworzyć puszkę i sos toffi jest gotowy. Rozmrozić truskawki , zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Zmiksować żółtka z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej, aksamitnej masy. Dodać powoli ser i truskawki, cały czas mieszając. Ubić z białek sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałej masy, mieszając krem łyżką. Wstawić masę 15 minut do lodówki. Ułożyć na blasze warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, na biszkoptach rozprowadzić warstwę kremu. Następnie na truskawkowej masie znów ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą, posmarować masą i tak dopóki nie skończą się biszkopty. Górną warstwą powinna być masa. Wierzch ciasta polać sosem toffi i wstawić deser do lodówki na 12 godzin.
Pracochłonne, ale warto ..
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 5 (dodając 12 godzin na chłodzenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Autor: Bogda50
Przepis dodany przez: hannabarbara
Komentarze
lusia 60 | 09:21:44, 10-04-2010 pychota ale ja kupiłam krówke w puszce i nie gotowałam mleka . Zobacz też
|