Podziel się:
Udka indycze z imbirem
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
2 indycze udka bez skóry,
3 średnie cebule,
1 por, pół średniej wielkości korzenia imbiru,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
4 ząbki czosnku,
300 ml czerwonego wina,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 szczypty cynamonu, sól i pieprz do smaku,
150 ml jogurtu greckiego
Wykonanie
Umyte i doprawione pieprzem oraz solą udka podsmażamy na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu na oliwie. Z drobno posiekanej cebuli, startego imbiru, przecieru pomidorowego, cynamonu, odrobiny pieprzu, rozdrobnionego czosnku i wina przygotowujemy sos, a następnie polewamy nim smażące się udka. Dusimy mięso z sosem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Tuż przed podaniem posypujemy danie pokrojonym drobno porem wymieszanym z jogurtem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: puritan.pl
Przepis dodany przez: Ewunia