Podziel się:
Uszka z grzybami (do barszczu)
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 stołowej łyżki soli
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka masła
1 żółtko
farsz:
100g suszonych grzybów ( ja biorę podgrzybki)
2 łyżki masła
1 średnia cebula
2-3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć na noc, a rano ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić (smak zostawić do zupy lub barszczu), zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać.
Cebulkę posiekać bardzo drobno, zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić ok 15 minut, zagęścić tartą bułką, doprawić, wystudzić.
Mąkę, masło i sól połączyć wodą i wymieszać, dodać żółtko. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 1/2 godziny. Następnie wałkować cienko, kroić na kwadraty, układać na nich kupki farszu. Sklejać uszka i wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Gotować ok. 3 minut po wypłynięciu. Odcedzić.
Podawać z barszczem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: jo-asienka
Komentarze
elizka | 17:37:04, 10-12-2011 Tego przepisu mi trzeba.Dziękuję.{gencode}{/gencode} Zobaczymy jak mi się uda to dzieło. R51 | 14:16:42, 16-12-2011 Ja zawsze dodaje olej a nie maslo.Sprubuje w tym roku maslo Zobacz też |