Podziel się:
Uszy Hamana z nadzieniem owocowym
Dieta: · po prostu smaczne ·
Hamantasze, czyli Uszy Hamana są klasycznym przysmakiem na żydowskie święto Purim. Mogą mieć różne nadzienia, a ich istotą jest charakterystyczny kształt.
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
pół szklanki cukru
150 g masła
1 łyż. stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyż. stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
nadzienie:
300 g ulubionego dżemu owocowego (najlepszy gęsty domowej roboty)
100 g mielonych migdałów
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
łyżka miodu
Wykonanie
Na nadzienie zmieszać wszystkie składniki i zostawić na kilka godzin.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ale szybko zagnieść. Ciasto lekko schłodzić w lodówce, a następnie podzielić na części i wałkować placki o grubości ok 3 mm. Wycinać w nich krążki jak na pierogi (ok 8-9 cm średnicy).
Na środek każdego krążka kłaść nadzienie a następnie uformować kształt trójkątnej "piramidki" unosząc i zakładając na siebie lekko krawędzie krążków, przykrywając częściowo nadzienie i przylepiając do siebie krawędzie.
Ciastka piec na blasze ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 35 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia