Podziel się:
Uszy słonia (palmiery) cytrynowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Banalnie proste w wykonaniu i błyskawiczne ciastka - można je zrobić niemal w trakcie "wchodzenia gości po schodach". Tu w wersji cytrynowej.
Składniki
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
1 /2 szklanki drobnego cukru
skórka drobno otarta z cytryny
mąka do podsypywania
Wykonanie
Cukier wymieszać ze skórką z cytryny. Ciasto rozłożyć na podsypanej mąką powierzchni, posypać częścią cukru, założyć krawędzie do środka, tak żeby się stykały ale nie zachodziły na siebie. Ponownie posypać i znów założyć krawędzie do środka tak, żeby stykały się w miejscu poprzedniego szwu. Posypać cukrem i złożyć ciasto na pół (powinien powstać taki rulonik). Schłodzić przez 20 minut w lodówce (nie jest to konieczne, jeśli ciasto było wcześniej schłodzone a wszystko robiliśmy szybko). Bardzo ostrym nożem pociąć rulonik na 7-8 mm plastry. Układać w dużych odległościach na blasze z papierem do pieczenia, posypać resztą cukru i piec w temperaturze 200ºC około 15 minut. W połowie pieczenia obrócić. Wystudzić na kratce kuchennej.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena