Podziel się:
Wegetariańska zupa porowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Smaczna zarówno w ciepłe jak i w chłodne dni. W zależności od temperatury w jakiej ją podajemy może chłodzić lub rozgrzewać, a aromat porów jest w niej delikatny i subtelny.
Składniki
1 łyżeczka oleju arachidowego
pół posiekanej cebuli
2 filiżanki posiekanego pora
¼ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta soli i pieprzu
ok.1 litra bulionu warzywnego
300 g obranych i posiekanych ziemniaków
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Wykonanie
1. Na rozgrzaną patelnię nalej olej, dodaj cebulę, pora, ziemniaki, tymianek, sól i pieprz. Pozostaw na niewielkim ogniu na około kwadrans
2.Zawartość patelni przełóż do garnka z wywarem, zagotuj
3. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut, aż por będzie miękki
4. Podając posyp szczypiorkiem
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 114 kcal Białko: 5 g |
Tłuszcze: 4 g |
Zawartość sodu: 422 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta