Podziel się:
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Michał Magiel Myszkiewicz proponuje pomysł na pyszną zapiekankę, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu - to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem.
Składniki
• Makaron Pióra 1 opakowanie
• mąka 30g
• masło 30g
• mleko 500ml
• chrzan 4 łyżki
• biała kiełbasa parzona 400g
• cebula drobno posiekana 1 sztuka
• zielony groszek 150g
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g
• koperek do dekoracji
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.
Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek
i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.
Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut
w temperaturze 200 st. C.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Lubella
Autor: Michał Magiel Myszkiewicz
Przepis dodany przez: kdreher