Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Dieta: · po prostu smaczne ·

Michał Magiel Myszkiewicz proponuje pomysł na pyszną zapiekankę, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu - to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem.

Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem


Składniki
• Makaron Pióra 1 opakowanie
• mąka 30g
• masło 30g
• mleko 500ml
• chrzan 4 łyżki
• biała kiełbasa parzona 400g
• cebula drobno posiekana 1 sztuka
• zielony groszek 150g
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g
• koperek do dekoracji
• sól i pieprz do smaku


Wykonanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.

Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek
i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.

Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut
w temperaturze 200 st. C.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4

Źródło: Lubella
Autor: Michał Magiel Myszkiewicz



Przepis dodany przez: kdreher




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy