Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Wielkanocny żurek na wędzonce

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Wielkanocny żurek na wędzonce

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
2 l wody po obgotowaniu szynki (lub innej wędzonki, można też ugotowac wywar na kościach wędzonych)
pęczek włoszczyzny
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
500 ml zakwasu żytniego
łyżka chrzanu
biała kiełbasa surowa
majeranek, sól, pieprz do smaku
6 jaj na twardo



Wykonanie
Do wywaru włożyć kiełbasę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, czosnek oraz cebulę obraną ale w całości. Zagotować i trzymać na ogniu ok 30 minut. Przecedzić, odłożyć kiełbasę. Do wywaru dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki, ugotować do miękkości, wlać zakwas, wymieszać, dodać chrzan i doprawić. Podawać z kawałkami kiełbasy i pokrojonym jajkiem na twardo.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy