Podziel się:
Wielkanocny żurek na wędzonce
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 l wody po obgotowaniu szynki (lub innej wędzonki, można też ugotowac wywar na kościach wędzonych)
pęczek włoszczyzny
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
500 ml zakwasu żytniego
łyżka chrzanu
biała kiełbasa surowa
majeranek, sól, pieprz do smaku
6 jaj na twardo
Wykonanie
Do wywaru włożyć kiełbasę, dodać ziele angielskie i liść laurowy, czosnek oraz cebulę obraną ale w całości. Zagotować i trzymać na ogniu ok 30 minut. Przecedzić, odłożyć kiełbasę. Do wywaru dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki, ugotować do miękkości, wlać zakwas, wymieszać, dodać chrzan i doprawić. Podawać z kawałkami kiełbasy i pokrojonym jajkiem na twardo.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław