Podziel się:
Wigilijna kapusta postna
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
1 kg białej kapusty
150 m wytrawnego czerwonego wina
100 g suszonych grzybów
150 g suszonych (najlepiej wędzonych) śliwek
50 suszonych jabłek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
3 liście laurowe
1 łyżka ziaren jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
olej do obsmażania
olej lniany do smaku
Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc. Potem ugotować przez 10 minut w niewielkiej ilości wody, odsączyć i pokroić (wodę zostawić).
Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić, białą poszatkować, włożyć obie do garnka z grubym dnem, dodać wodę z gotowania grzybów i olej, podgrzewać przez ok 1 godzinę na małym ogniu. Dodać przyprawy w ziarnach, czosnek, śliwki, pokrojone jabłka i grzyby, gotować około 1/2 godziny, ostudzić, następnie podgrzać, dodać imbir, gotować ponownie 1/2 godziny i znów ostudzić (ja wynoszę na noc na balkon). Ponownie podgrzać dolać wino, odparować płyny (można nawet nieco przypalić, ale z tym trzeba uważać), doprawić solą, pieprzem i olejem lnianym (jak ktoś lubi podawać (a najlepiej znów ostudzić i podgrzać następnego dnia)
Ja zaczynam robić tę kapustkę 19 grudnia - moczę grzyby. Potem 20 pierwsze studzenie, 21 drugie, 22 trzecie, 23 - czwarte i na wigilię jest w sam raz. A i tak najchętniej dojadamy ja w II dzień świąt :) Smacznego!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 (razem z gotowaniem 3-4 dni) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia
Komentarze
smiling | 21:51:10, 24-12-2014 przepis przedni, lecz u mnie w domu ma to być kapusta tylko z kiszonej kapusty, wina też do wigilijnej kapusty nie dodaję to wszystko dodaję do kapusty lecz nie na wigilijną kolację Zobacz też |