Podziel się:
Wigilijna zupa grzybowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Oczywiście "purystyczna" wigilijna zupa grzybowa winna być całkowicie postna. Ja odstępuję od tej tradycji, zamieniając niekiedy olej na masełko i zawsze dodając pod koniec słodkiej śmietanki. No i używając domowego makaronu jajecznego.
Składniki
75 g suszonych grzybów (ja daję mieszane tj. podgrzybki, borowiki i kurki - te ostatnie dodają niesamowitego aromatu)
500 ml czystego wywaru na włoszczyźnie
1 cebula
2 łyżki oleju lub masła
sól
10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
makaron łazankowy lub inny domowy
Ew. śmietanka (jakieś 300 ml)
Wykonanie
Suszone grzyby opłukać w zimnej wodzie, a następnie namoczyć na noc zalewając ok 1,5 l wody (najlepiej w garnku w którym będą się gotowały).
Nazajutrz grzyby gotować pod przykryciem na małym ogniu, z dodatkiem przypraw aż zmiękną. Dodać wywar i gotować jeszcze ok 30 minut.
Wywar przecedzić przez bardzo gęste sito, aż będzie klarowny. Cebulę usmażyć na złoto na oleju (maśle) i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, włożyć pokrojone na paseczki ugotowane grzyby. Można dodać śmietankę.
Podawać z ugotowanym makaronem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima