Podziel się:
Wigilijny karp panierowany w cieście
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 karp ok. 1,5 kg
sok z cytryny
sól
pieprz
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1/2 - 3/4 szklanki mleka
olej do smażenia
Wykonanie
Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon, pokroić w dzwonka i skropić mocno sokiem z cytryny. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem, zostawić w lodówce na ok. doby.
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Mąkę (odłożyć dwie łyżki) zmiksować z jajkiem i stopniowo dodawanym) mlekiem (ma powstać konsystencja gęstej śmietany).
Dzwonka obtoczyć obtoczyć w pozostałej mące, następnie zanurzać w cieście i smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanym głębokim oleju, na złoty kolor.
Usmażone kawałki karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odciekł tłuszcz. Położyć na półmisku, udekorować i natychmiast podawać.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia