Podziel się:
Wiosenne ogórki faszerowane
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · wysokowapniowa ·
Proste, ale efektownie wyglądające danie, które można wprowadzić do menu już wiosną i urozmaicać w miarę upływających miesięcy. Pasują do niego różnorodne świeże zioła i chrupiące warzywa.
Składniki
6 średnich ogórków lub 2 "węże"
6 plastrów szynki konserwowej
500 g chudego twarożku
100 ml jogurtu naturalnego
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 plastry chudej szynki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ogórki umyć, cienko obrać i przekroić wzdłuż na pół (węże również w poprzek). Wydrążyć delikatnie łyżeczką miąższ z nasionami i posolić ogórki w środku. Zostawić na 15 minut, potem wylać powstały sos i oczyścić ściereczka.
Twarożek bardzo dobrze rozdrobić, wymieszać posiekaną z rzodkiewką i zieleniną oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać jogurt, przyprawić i wymieszać. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję, w razie potrzeby rozrzedzić nieco sokiem z ogórków (uwaga - jest słony więc doprawianie solą zostawić na koniec).
Nakładać masę do ogórków tworząc niewielkie górki. Na wierzchu utworzyć krateczkę z pokrojonej w plastry szynki i ozdobić plasterkami rzodkiewek lub w inny sposób.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: jo-asienka