Podziel siê:
Wykwintna zupa zio³owa
Dieta: · dla diabetyków · niskowêglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Sk³adniki
1 litr odt³uszczonego bulionu drobiowego
1 z±bek czosnku
50 ml bia³ego wytrawnego wina
szczypta ga³ki muszkato³owej
szczypta bia³ego pieprzu
pó³ pêczka zielonej pietruszki
1 ³y¿ka szczypiorku
1 ³y¿ka ¶wie¿ej bazylii
1 ³y¿ka ¶wie¿ego oregano
1 ³y¿ka ¶wie¿ego estragonu
1 ³y¿ka trybuli
2 kromki tostowego pieczywa pe³noziarnistego
1 ³y¿ka oleju z pestek winogron
sól
Wykonanie
Czosnek posiekaæ lub wycisn±c w prasce. Dodaæ do gor±cego bulionu, doprawiæ sol±, pieprzem i ga³k± muszkato³ow±.
Pieczywo na grzanki pokroiæ w dron± kostkê, lekko podrumieniæ na ma¶le i dosuszyæ przez 10 minut w piekarniku w temp 140 stopni.
Zio³a posiekaæ i wymieszaæ z gor±c± zup±.
Natychmiast podawaæ w ogrzanych talerzach, posypane grzankami.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: ³atwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 110 kcal Bia³ko: 3 g |
T³uszcze: 8 g Wêglowodany: 7 g |
Cholesterol: 4 mg |
Przepis dodany przez: jesien21