Podziel się:
Zakwas z buraczków
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Składniki
buraczki 1 kg
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler 1 szt
pietruszka 1 szt
czosnek 1 ząbek
kminek 4 łyżki stołowe
cukier 3 łyżki stołowe
listek laurowy
ziele angielskie
sól z mikroelementami
przegotowana ostudzona woda – 3 litry
Wykonanie
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do dużego słoja, zalać tą wodą przegotowaną.
Odstawić na 5 dni w cieple. Zlać do butelek, przechowywać w lodówce.
Warzywa można zalać ponownie przegotowaną wodą dodając cukru.
Pić 1-2 szklanki dziennie.
Zakwas z buraczków dla każdego
niezbędny przy nowotworach i jako odtrutka po chemii
Rodzaj potrawy napoje zimne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (do odstawienia na 5 dni) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 3 |
Autor: Elżbieta Cieplińska;
Przepis dodany przez: ewa_s