Podziel się:
Zakwas żytni
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 litr wody
pół szklanki mąki żytniej
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
pół kromki lub skórka razowego chleba (bez konserwantów, barwników i cukru)
Wykonanie
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury ok 30 stopni, wlać do co najmniej 2 litrowego słoja. Dodać mąkę i dobrze rozmieszać, potem dodać pokrojony w plastry lub zgnieciony czosnek oraz majeranek i chleb. Odstawić na min. 5 dni w ciepłym i zacienionym miejscu. Gotowy zakwas można użyć do każdego żurku. Uwaga - mąka żytnia i czosnek powodują nieco bardziej "wyrazisty" smak niż w przypadku zakwasów kupowanych w sklepie.
Rodzaj potrawy inne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 (nie licząc dojrzewania) | Danie wegetariańskie: tak |
Autor: Grzegorz Gacki
Przepis dodany przez: ggacki