Strona główna Dieta po prostu smaczne inne Zakwas żytni

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zakwas żytni

Dieta: · po prostu smaczne ·


Składniki
1 litr wody
pół szklanki mąki żytniej
3 ząbki czosnku
szczypta majeranku
pół kromki lub skórka razowego chleba (bez konserwantów, barwników i cukru)


Wykonanie
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury ok 30 stopni, wlać do co najmniej 2 litrowego słoja. Dodać mąkę i dobrze rozmieszać, potem dodać pokrojony w plastry lub zgnieciony czosnek oraz majeranek i chleb. Odstawić na min. 5 dni w ciepłym i zacienionym miejscu. Gotowy zakwas można użyć do każdego żurku. Uwaga - mąka żytnia i czosnek powodują nieco bardziej "wyrazisty" smak niż w przypadku zakwasów kupowanych w sklepie.

Rodzaj potrawy inne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 (nie licząc dojrzewania) Danie wegetariańskie: tak

Autor: Grzegorz Gacki



Przepis dodany przez: ggacki




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy