Podziel się:
Zapiekane pieczarki w sosie pomidorowym
Dieta: · dla diabetyków ·
Składniki
1 duży kapelusz pieczarki
2 łyżki stołowe niskotłuszczowego twarogu z owczego mleka ( ricotta )
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
szklanka ugotowanego makaronu ( spaghetti lub nitki )
szklanka sosu pomidorowego ( zagęszczony przecier lub posiekane świeże pomidory, kilka łyżek rosołu, przyprawy wg uznania – np. bazylia )
¼ szklanki rozdrobnionej półtłustej mozzarelli
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pozbywamy się nóżki pieczarki i podsmażamy ją na teflonowej patelni 2-3 minuty z każdej strony. Wydrążenie w grzybie wypełniamy twarogiem, następnie posypujemy granulowanym czosnkiem i pieprzem.
Makaron umieszczamy w płaskiej formie do pieczenia i zalewamy ½ szklanki sosu pomidorowego. Na makaronie układamy pieczarkę, zalewamy ją pozostałym sosem i posypujemy mozzarellą.
Zapiekamy około 20 minut, podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 1 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 413 kcal Białko: 23 g |
Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 17 g |
Przepis dodany przez: ena
Zobacz też
|