Strona główna Dieta dla diabetyków danie główne Zapiekane pieczarki w sosie pomidorowym

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zapiekane pieczarki w sosie pomidorowym

Dieta: · dla diabetyków ·


Składniki
1 duży kapelusz pieczarki
2 łyżki stołowe niskotłuszczowego twarogu z owczego mleka ( ricotta )
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
szklanka ugotowanego makaronu ( spaghetti lub nitki )
szklanka sosu pomidorowego ( zagęszczony przecier lub posiekane świeże pomidory, kilka łyżek rosołu, przyprawy wg uznania – np. bazylia )
¼ szklanki rozdrobnionej półtłustej mozzarelli


Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Pozbywamy się nóżki pieczarki i podsmażamy ją na teflonowej patelni 2-3 minuty z każdej strony. Wydrążenie w grzybie wypełniamy twarogiem, następnie posypujemy granulowanym czosnkiem i pieprzem.

Makaron umieszczamy w płaskiej formie do pieczenia i zalewamy ½ szklanki sosu pomidorowego. Na makaronie układamy pieczarkę, zalewamy ją pozostałym sosem i posypujemy mozzarellą.

Zapiekamy około 20 minut, podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 1
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 413 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 17 g




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Polecamy Oferty pracy