Podziel się:
Zapiekanka bakłażanowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Michał Magiel Myszkiewicz proponuje rodzinne danie: zapiekankę
z bakłażanem na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję.
Składniki
• Makaron Wstążki Długie nr 11
1 opakowanie
• olej rzepakowy 2 łyżki
• cebula 1 sztuka
• czosnek 3 ząbki
• pomidory krojone 2 puszki
• oregano 1/2 łyżeczki
• chili 1 szczypta
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• świeża bazylia 1 garść
• duże bakłażany 3 sztuki
• oliwa do nasmarowania naczynia
• mozzarella 200g
• parmezan drobno starty 50 g
•sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz.
Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 5 (60 minut) | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Lubella
Autor: Michał „Magiel” Myszkiewicz
Przepis dodany przez: kdreher