Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Zapiekanka pasterska (Shepards Pie)

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zapiekanka pasterska (Shepards Pie)

Dieta: · po prostu smaczne ·

Typowa potrawa wiejskiej kuchni brytyjskiej, pokazuje że potrawy na Wyspach wcale nie są złe. Sycące, proste danie, doskonałe na chłodne wieczory.

© bluefern - Fotolia.com


Składniki
800 g mielonego mięsa (w oryginale wołowina)
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
pół główki czosnku
2 gałązki selera naciowego
olej do smażenia
500 ml bulionu
150 ml czerwonego wina (lub dodatkowy bulion)
100 ml zimnej wody
600 - 800 g ziemniaków, najlepiej mączystych takich do puree
60 g masła
150 g żółtego ostrego sera
puszka pomidorów pokrojonych lub 3 łyżki koncentratu
przyprawy: tymianek, oregano, bazylia rozmaryn lub zioła prowansalskie oraz mięta i szałwia
sól i pieprz do smaku


Wykonanie
Marchew zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Posiekać cebulę, czosnek i seler. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchew, poddusić 3-4 minuty, tak samo postąpić z selerem. Wrzucić mielone mięso, wszystko razem podsmażyć aż mięso zmieni kolor. Wlać czerwone wino (lub dodatkowy bulion) i gotować aż odparują płyny. Wlać bulion i pomidory/koncentrat wymieszane z wodą. Dodać zioła i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Potrawa ma mieć konsystencję gęstego sosu.

W czasie duszenia się mięsa obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości, lekko tylko soląc. Odcedzić, odparować i ugnieść na puree z dodatkiem masła i drobno utartego sera.

Przygotować duże lub kilka mniejszych naczyń do zapiekania (takich na jedną porcję). Na dno wyłożyć mięso, na nim ułożyć puree z ziemniaków i sera. Wygładzić powierzchnie, można zrobić wzorki widelcem lub innym narzędziem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 minut (pojedyncze porcje nieco krócej), aż górna warstwa stanie się chrupiąca i lekko złocista. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić "odpocząć" potrawie przez jakieś 10-15 minut.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy