Podziel się:
Zapiekanka selerowa
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa ·
Składniki
1 seler,
150 g chudej szynki
150 g makaronu razowego
6 łyżek ketchupu
200 ml jogurtu
1-2 jaja
3 łyżki tartej bułki
1 łyżka masła
1 łyżka tartego żółtego sera
sól, papryka do smaku
tłuszcz i bułka tarta do naczynia
Wykonanie
Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, rozdrobnić na tarce. Szynkę pokroić w cienkie paski, wymieszać z selerami.
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Na dnie natłuszczonego i wysypanego bułką tartą naczynia ułożyć makaron, a następnie równomiernie rozsypać seler z wędliną.
Ketchup, jogurt, sól, paprykę i jaja dobrze rozmieszać i zalać potrawę, posypać tartą bułką i małymi kawałeczkami masła oraz tartym serem. Piec ok. 40 min.
Podawać z sałatą lub surówką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 55 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21