Podziel się:
Zapiekanka z jabłkiem
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Składniki
4 jajka
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 szklanka chudego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ filiżanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1 duże, obrane i pokrojone jabłko
Wykonanie
1.Wymieszaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier
2. Całość połącz z mlekiem, dodaj wanilię, łyżeczkę masła i ½ łyczki gałki muszkatołowej
3. Pozostaw, na ok. 30 min
4. Nagrzej piekarnik do 180 °C
5. Odrobinę masła rozprowadź w naczyniu do opieczenia
6. Wymieszaj ¼ filiżanki cukru i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką posyp posmarowane masłem naczynie
7. Ułóż w naczyniu pokrojone jabłka i posyp cukrem
8. Przygotowaną wcześniej mieszankę rozprowadź na jabłkach
9. Piecz około 15 min
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 463 kcal Białko: 10 g |
Tłuszcze: 24 g |
Cholesterol: 264 mg |
Źródło: www.allrecipes.com
Przepis dodany przez: marta