Podziel się:
Zapiekany szpinak
Dieta: · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Doskonałe danie nie tylko dla miłośników szpinaku. Delikatny aromat czosnku, kremowa konsystencja i grecki akcent w postaci fety - a wszystko to bez tłuszczu, mąki czy śmietany.
Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku (w liściach, nie mielonego)
2 posiekane ząbki czosnku
4 ubite jajka
1 opakowanie odtłuszczonego twarożku
2 filiżanki pokruszonej fety light
Wykonanie
1. Nagrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza
2.U mieść szpinak na patelni, podgrzej i mieszaj. Odsącz.
3. Dodaj czosnek, jajka i twarożek, wymieszaj
4. Całość umieść w naczyniu do pieczenia, posyp fetą.
5. Piecz około 45 minut
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 232 kcal Białko: 18 g |
Tłuszcze: 4 g |
Przepis dodany przez: marta