Podziel się:
Ze śliweczką w roli głównej
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pyszny, może nie tyle chlebek co delicje
Składniki
Chleb śliwkowy
• 50 dag wydrylowanych śliwek ( wędzonych lub suszonych)
• ž szklanki gorącej wody
• 75 dag przesianej mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 25 dag miodu
• 2 jajka
• 1 cytryna pokrojona w plasterki
• 12 dag pokrojonych orzechów włoskich
• ˝ łyżeczki soli
Wykonanie
Śliwki zanurzyć na 30 minut w gorącej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Suche składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć wodę, sok cytrynowy, miód i jajka. Powoli dodawać suchą mieszankę, stale mieszając. Na koniec włożyć plasterki cytryny, pokrojone orzechy i rozdrobnione owoce. Wyrobione ciasto wlać do form, posypać mąką i piec w temperaturze 160◦C przez około godzinę.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Autor: Basko
Przepis dodany przez: Basko