Strona główna Dieta po prostu smaczne pieczywo Ze śliweczką w roli głównej

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ze śliweczką w roli głównej

Dieta: · po prostu smaczne ·

Pyszny, może nie tyle chlebek co delicje


Składniki
Chleb śliwkowy
• 50 dag wydrylowanych śliwek ( wędzonych lub suszonych)
• ž szklanki gorącej wody
• 75 dag przesianej mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 25 dag miodu
• 2 jajka
• 1 cytryna pokrojona w plasterki
• 12 dag pokrojonych orzechów włoskich
• ˝ łyżeczki soli


Wykonanie
Śliwki zanurzyć na 30 minut w gorącej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Suche składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć wodę, sok cytrynowy, miód i jajka. Powoli dodawać suchą mieszankę, stale mieszając. Na koniec włożyć plasterki cytryny, pokrojone orzechy i rozdrobnione owoce. Wyrobione ciasto wlać do form, posypać mąką i piec w temperaturze 160◦C przez około godzinę.

Rodzaj potrawy pieczywo Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4

Autor: Basko



Przepis dodany przez: Basko




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy