Podziel się:
Ziemniaczane puree z ziołami
Dieta: · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskosodowa ·
Składniki
3 duże ziemniaki
Ok. 1/3 szklanki wywaru drobiowego
Szczypta soli i pieprzu
1/4 filiżanki mieszkanki ziołowej (tymianek, szczypiorek, szałwia, albo pietruszka)
2 łyżeczki jogurtu
Wykonanie
1. Obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki
2. Utłucz ziemniaki, dodaj wywar i zmiksuj, aby otrzymać jednolitą konsystencję
3. Przypraw solą i pieprzem, podawaj polane jogurtem z ziołami
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 81 kcal Białko: 4 g |
Węglowodany: 19 g |
Zawartość sodu: 75 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta