Podziel się:
Ziemniaki Garam Masala
Dieta: · po prostu smaczne ·
Witajcie w moim świecie , pełnym zapachów i smaków Orientu.Ziemniaki Garam Masala polecam zawsze tym,którzy chcą spróbować czegoś nowego,ale nie za bardzo wymyślnego. W domu z lenistwa wymyśliłam własną wersję potrawy "małorobotnej" .Najlepiej wychodzi w prodiżu ,ale w piekarniku też dobrze wyjdzie. Takie Indie a la polonaise:)
Składniki
-obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki jak większe to w ósemki
-masło ghee może być ostatecznie margaryna
-sos sojowy ciemny ale dobrej firmy
-garam masala
Wykonanie
Do nasmarowanego prodiża lub żaroodpornego naczynia wrzucamy ziemniaki ,posypujemy dość dużą ilością masali ,skrapiamy sosem sojowym , pieczemy w około 180-200 st.Po 20 min.sprawdzamy co się dzieje ,ewentualnie dodajemy tłuszcz i ziemniaki przewracamy na drugą stronę,ja jeszcze skrapiam raz sosem.Po około 10-15 min są już gotowe.Jak się ma w domu mięsożercę można wrzucić na ziemniaki biust z kurczaka posypany uczciwie garam masala i dalej postępować jakby go nie było.Dobrze do tego pasuje mix sałat w jogurcie.
prostu rwę co się nawinie pod rękę - przeważnie to masłówka,trochę rzymskiej lub dębolistnej, lodowa dodaję mocno popieprzony,osolony gęsty jogurt turecki lub grecki(można dać łyżeczkę majonezu) i hindusko-polskie jedzonko gotowe.
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Autor: Sriracha
Przepis dodany przez: Sriracha