Podziel się:
Ziemniaki faszerowane
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Składniki
8 dużych ziemniaków
0,5 kg piersi z kurczaka
2 średnie cebule
1 marchew
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki mleka
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
suszony majeranek
sól
pieprz
Wykonanie
Ziemniaki należy ugotować w łupinkach. Po przestudzeniu odciąć wierzchy, a następnie wydrążyć. Pierś z kurczaka drobno posiekać, dodać siekaną i przesmażoną krótko na oliwie cebulę, utartą na drobnej tarce marchew i tartą bułkę wymieszaną z mlekiem. Do smaku dodać sól, pieprz i majeranek, wymieszać. Następnie farszem wypełniać wydrążone ziemniaki, ustawić w garnku lub szybkowarze, polać paroma łyżkami wody wymieszanymi z przecierem pomidorowym i udusić (około 30 minut.
Smacznego!
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: largetto
Zobacz też
|