Podziel się:
Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
350g zmielonych migdałów (można też zastąpić orzechami laskowymi albo zrobić pół na pół)
150 g cukru pudru + trochę do posypania blatu
3 białka
50 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
lukier/beza
białko
szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
Wykonanie
Białka lekko ubić z solą na sztywno, potem stopniowo dodawać cukier ubijając aż cukier się rozpuści. Dodać migdały wymieszane z cynamonem i najpierw mieszać a potem zagniatać ciasto (uwaga, klei się). Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (ja zostawiam na całą noc).
Schłodzone ciasto dzielić na części i wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 1 cm. Wykrawać gwiazdki i układać na blasze. Przed pieczeniem posmarować lukrem bezowym (białko ubić z solą na sztywno, a potem ubijać z cukrem, dodając na końcu mleko).
Piec w 140 - 160 stopniach przez ok 10 - 12 minut, zwracając uwagę, żeby beza się nie zrumieniła i pozostała biała. Wystudzić na kratce. Można przechowywać do kilkunastu dni.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka