Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zimtsterne - cynamonowe gwiazdki

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Gravicapa - Fotolia.com


Składniki
350g zmielonych migdałów (można też zastąpić orzechami laskowymi albo zrobić pół na pół)
150 g cukru pudru + trochę do posypania blatu
3 białka
50 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu

lukier/beza
białko
szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka


Wykonanie
Białka lekko ubić z solą na sztywno, potem stopniowo dodawać cukier ubijając aż cukier się rozpuści. Dodać migdały wymieszane z cynamonem i najpierw mieszać a potem zagniatać ciasto (uwaga, klei się). Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (ja zostawiam na całą noc).

Schłodzone ciasto dzielić na części i wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 1 cm. Wykrawać gwiazdki i układać na blasze. Przed pieczeniem posmarować lukrem bezowym (białko ubić z solą na sztywno, a potem ubijać z cukrem, dodając na końcu mleko).

Piec w 140 - 160 stopniach przez ok 10 - 12 minut, zwracając uwagę, żeby beza się nie zrumieniła i pozostała biała. Wystudzić na kratce. Można przechowywać do kilkunastu dni.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 30 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy