Podziel się:
Zupa brokułowa z sokiem z cytryny
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Delikatna a jednocześnie treściwa zupa, będzie doskonale smakować zarówno na oficjalnym przyjęciu jak i podczas letniego obiadu. A przy tym jest zdrowa i niskokaloryczna.
Składniki
pół łyżeczki oliwy z oliwek
pół posiekanego selera
1 duża, posiekana cebula
1 mały ziemniak
Szczypta soli i pieprzu
1 liść laurowy
¼ łyżeczki suszonego oregano
ok. 1 l niesolonego wywaru warzywnego
5 filiżanek kwiatków brokuła
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki niskotłuszczowej śmietany
Wykonanie
1. Na rozgrzaną patelnię nalej oliwę, dodaj selera, cebulę i przyprawy. Pozostaw na ogniu na około 10 minut
2. Do wywaru dodaj pokrojonego ziemniaka i listek laurowy, doprowadź do wrzenia.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj brokuła. Gotuj około 7 minut
4. Wymieszaj sok z cytryny ze śmietaną
5. Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera. Wcześniej wyjmij listek laurowy
6. Podawaj z odrobiną soku zmieszanego ze śmietaną
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 90 kcal Białko: 6 g |
Tłuszcze: 2 g |
Zawartość sodu: 209 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta