Podziel się:
Zupa cebulowa na piwie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g kości wołowych
750 g cebuli
½ łyżeczki pieprzu ziarnistego (całego)
2,5 dl piwa
100 g pszennej bułki
20 g masła
2 ząbki czosnku
125 g sera żółtego - eidam
sól, pieprz
Wykonanie
Kości płuczemy i włożymy do zimnej wody, dodamy sól i pieprz i gotujemy ok. 2 godzin.
Cebulę "obierzemy" z łupin, skroimy na kółeczka.
W garnku rozgrzejemy olej i podsmażymy lekko na złoty kolor cebulę. Wywar przecedzimy i dodamy do cebuli. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 0,5 godz. Następnie dodamy piwo.
W międzyczasie nakroimy w kostkę wekę i razem z grubo nakrojonym czosnkiem podsmażymy na maśle.
Zupę doprawimy solą i pieprzem i rozdzielimy do talerzy. Każdą porcję posypiemy grubo startym serem i zapieczemy chwilę w piekarniku.
Zupę podajemy z uprzednio usmażonymi grzankami z bułki.
Smacznego!
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Tomasso